Nou portal de dades sobre producció biomèdica a Catalunya

Biocat va llençar el setembre de 2018 el nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya, que posa a l’abast d’investigadors i societat les dades sobre la producció científica en biomedicina feta pels investigadors que treballen a entitats de recerca de Catalunya, independentment del seu lloc d’origen, al període 2012-2016.

El projecte va néixer amb els objectius de disposar d’una base amb les dades bibliomètriques de la BioRegió de Catalunya actualitzades que permetin conèixer millor les seves capacitats, publicar un portal a l’abast de tothom i utilitzar les dades per complementar l’Informe Biocat i fer-ne difusió per contribuir al posicionament internacional de la BioRegió.

Les taules dinàmiques del Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya permeten consultar la producció i impacte de cada centre de recerca, universitat, hospital, etc. de forma individual, o personalitzar la cerca per disciplina científica.

Una de cada sis publicacions científiques en biomedicina signades per investigadors de la BioRegió de Catalunya (concretament el 16,5%) figuren entre l’1% de publicacions més citades del món: el triple del que correspondria per al seu volum de producció. Les publicacions dels centres catalans en aquesta disciplina generen un impacte normalitzat un 15,7% per sobre de la mitjana mundial.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi, impulsat per Biocat i elaborat en col·laboració amb el BAC (Bibliometria i Avaluació en Ciència), grup d’investigació inter-institucional on participen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i la Fundació Pasqual Maragall (FPM).

Algunes dades destacades

La BioRegió de Catalunya va produir entre 2012 i 2016 un total de 38.169 publicacions científiques en ciències de la vida i de la salut (biomedicina), comptant-hi articles originals, resums i actes de congressos. Aquesta xifra suposa el 41,48% de la producció científica total generada a Catalunya en el mateix període.

En els darrers 20 anys, la xifra de publicacions d’àmbit biomèdic pràcticament s’ha quadruplicat a Catalunya. En concret, en el període 1996-2016 el número total de publicacions biomèdiques s’ha multiplicat per 3,78, passant de 2.145 a 8.117 documents per any.

La producció científica catalana en biomedicina del període 2012-2016 va representar l’1,2% del total mundial, el 3,51% d’Europa (EU dels 28), i el 34,1% del total de l’Estat espanyol. Entre 2012 i 2016 els Estats Units, Xina, Anglaterra, Alemanya, Japó, Itàlia, Canadà, França, Austràlia i Espanya (incloent-hi la producció catalana) es van situar a les 10 primeres posicions del rànquing mundial per volum de publicacions biomèdiques. Amb 38.169 documents publicats en aquest àmbit, Catalunya es situaria a la posició 23 del rànquing mundial.