d·HEALTH Barcelona: 5 anys formant emprenedors i innovadors en salut

El programa de postgrau Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), impulsat per Biocat per desenvolupar empresaris i futurs líders en innovació sanitària, va celebrar el 2018 el seu 5è aniversari. El curs, basat en el prestigiós programa Stanford University Biodesign Fellowship, centra el seu enfocament en la innovació basada en les necessitats, i guia equips multidisciplinaris d’estudiants a través d’un cicle complet d’innovació, des de la identificació de necessitats fins al disseny i prototipat d’una solució viable, així com la recerca de finançament.

El 2018 es va graduar la cinquena promoció d’innovadors en salut sorgits de d·HEALTH Barcelona, que van presentar els seus projectes per primer cop en públic durant l’acte de graduació celebrat al Movistar Centre de Barcelona. Els projectes de 2018 es centraven en un sistema de detecció remota d’episodis de descompensació en malalts d’insuficiència cardíaca crònica, una plataforma de monitorització personalitzada de l’activitat física per pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i un dispositiu per la prevenció d’episodis d’otitis mitja aguda en nens petits.

Durant l’acte de graduació, els alumnes van rebre el feedback d’un jurat format per Clara Campàs, Partner i Cofundadora d’Asabys PartnersPablo Cironi, Principal en Caixa Capital Risc, i Marta Gaia Zanchi, Innovadora en Health Tech Digital Health a l’Stanford Byers Center of Biodesign i fundadora d’un nou fons d’inversió a Barcelona. Zanchi va oferir a més una xerrada on va repassar alguns dels factors d’èxit per emprendre en aquest sector. L’acte va comptar també amb la intervenció de Montserrat Vendrell, sòcia d’Alta Life Sciences, que era Directora General de Biocat en el moment de la creació de Moebio i d·HEALTH Barcelona ara fa 5 anys. 

Ampliant l’impacte a tot l’ecosistema

Per tal de continuar ampliant aquest impacte a més agents de l’ecosistema, a finals de 2017 es va anunciar la incorporació al programa d’un nou hospital col·laborador, Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Els alumnes de l’edició 2018 ja van fer la seva immersió en aquest nou hospital, concretament al Servei de Cardiologia. Durant l’acte de tancament de la cinquena edició també es va anunciar que un cinquè nou hospital s’incorporaria com a col·laborador del programa d·HEALTH Barcelona.

A més, al 2018 Chiesi Espanya es va convertir en partner de d·HEALTH Barcelona. Un dels equips d'estudiants del programa va fer la seva immersió clínica en l'àrea de Pneumologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el que va permetre a Chiesi conèixer de primera mà necessitats reals no resoltes tant dels pacients com dels professionals sanitaris involucrats en aquest servei, dins el seu compromís amb la innovació en l'àrea respiratòria.

d·HEALTH Barcelona impacta cada any a més de 1.100 persones de l’ecosistema català de salut entre personal sanitari i hospitalari, pacients, mentors, venture capital, centres de recerca i tecnològics i altres actors clau. Durant la seva immersió clínica a l’Hospital Clínic, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i l’Hospital Sant Joan de Déu, els estudiants de d·HEALTH Barcelona 2018 van identificar més de 950 necessitats clíniques insatisfetes. En total, en cinc anys, el programa d·HEALTH Barcelona ha aconseguit identificar més de 5.000 necessitats.

Després de la seva participació al programa, els alumnes tenen un impacte real en l’ecosistema, ja sigui a través de les startups sorgides del programa com de les seves posicions en diferents organitzacions en el sector. Un cop tancada la cinquena edició, la comunitat d’alumni de d·HEALTH Barcelona ja compta amb 50 professionals, el 95% dels quals actualment ocupant posicions al sector salut i el 30% treballant en el seu propi projecte. 

Intercanvis internacionals

d·HEALTH Barcelona forma part des del 2016 del programa Innovation Fellowships d’EIT Health, el principal consorci europeu en salut, la qual cosa permet als alumnes gaudir de mobilitat internacional amb altres programes i validar les seves necessitats i models de negoci en altres ecosistemes europeus: per exemple, els alumnes de les edicions anteriors han fet estades a Oxford, Galway, Estocolm o Rotterdam, entre d’altres. Els alumnes també passen a formar part de l'extensa xarxa europea EIT Alumni un cop finalitzat el programa.

Concretament al 2018, els equips de fellows de l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu van viatjar a Oxford (Regne Unit), amb la col·laboració del programa Oxford Biodesign Fellowship, i l’equip de l’Hospital Vall d’Hebron va visitar Galway (Irlanda), amb la col·laboració del programa BioInnovate.

Alumnes de d·HEALTH Barcelona 2018 a l'acte de graduació 

Celebració del 5è aniversari de Moebio