Informe Biocat 2017: Escalant la BioRegió de Catalunya

Biocat va presentar el desembre de 2018 una nova edició de l’Informe Biocat sota el títol “Escalant la BioRegió de Catalunya”. La publicació és l’estudi de referència que analitza el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya biennalment.

El Molt Hble. Sr. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya, va presidir l’acte de presentació de l’Informe, que va tenir lloc a l’Auditori AXA de Barcelona amb la presència de prop de 300 professionals del sector. En paraules del President: “L’Informe Biocat demostra que, en l’àmbit de ciències de la vida i de la salut, Catalunya és comparable a qualsevol dels països que tants cops esmentem com a referència nostra, i que està en les nostres mans fer créixer les potencialitats en atracció d’inversió internacional perquè els ingredients els tenim tots i són d’altíssima qualitat”.

Jordi Naval, Director General de Biocat, va presentar els principals indicadors de l’estudi i la visió 2025 del sector. La trobada va comptar amb la participació de Fina Lladós, Directora General d’Amgen Iberia i de la Dra. Daria Tataj, Presidenta del RISE High-Level Advisory Group i Fundadora i Directora General de Tataj Innovation. També s’hi van exposar casos d’èxit de transferència de tecnologia a Catalunya i es va presentar la segona edició de la iniciativa Open Innovation Forum.

L’Informe Biocat ha comptat amb la col·laboració d’Amgen, i l’acte es va tancar amb un aperitiu-networking patrocinat per BCN Peptides i GP Pharm.

 

Principals indicadors de l’estudi

Segons recull l’informe, el sector de les ciències de la vida i de la salut genera 31.087 M€ cada any a Catalunya i representa el 7,2% del producte interior brut (PIB), comptant les empreses del sector i el serveis sanitaris. En conjunt, més de 223.000 persones hi treballen, al voltant d’un 7% de les persones ocupades a Catalunya.

De mitjana, cada setmana es crea a Catalunya una nova companyia al sector. A finals de 2017 el sector comptava amb 1.060 empreses que ocupen prop de 58.000 treballadors i facturen 17.802 M€, amb un creixement mitjà anual del 2,4 % entre 2000 i 2016.

A més d’inversors locals especialitzats com ara Ysios Capital, Caixa Capital Risc, HealthEquity, Inveready o Alta Life Sciences, l’Informe Biocat destaca l’elevat creixement d’inversors internacionals que aposten per empreses catalanes del sector salut. En 10 anys, el nombre d’inversors estrangers presents en aquestes companyies ha passat de 0 a 50: només en els darrers cinc anys, la xifra s’ha multiplicat per 10. La majoria són nord-americans.

En termes de PIB i població, Catalunya es pot comparar amb països de la Unió Europea com ara Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Àustria o Irlanda. Segons l’Informe Biocat, alguns dels indicadors d’èxit de recerca de la BioRegió de Catalunya fins i tot superen aquests països: per exemple, el nombre total d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC), que ha rebut Catalunya des del 2007 és igual al de Bèlgica i Suècia; i el nombre de publicacions a Nature entre 2013 i 2017 signades per investigadors de la BioRegió de Catalunya és similar al de Bèlgica i superior al d’Àustria o Finlàndia.

Visió 2025

L’Informe Biocat inclou una visió 2025 per al sector. Entre d’altres previsions, Biocat estima que, com a conseqüència de l'evolució del sector, en termes d’impacte social un mínim de 10 productes i tecnologies avançats desenvolupats a la BioRegió de Catalunya arribaran als pacients el 2025.

L’Informe Biocat recull un seguit de recomanacions per consolidar l’escalament del sector els propers anys. Entre les propostes figura millorar els incentius de transferència de tecnologia per als investigadors; fomentar una col·laboració més estreta entre científics, farmacèutiques i inversors per definir més concretament les iniciatives de prova de concepte; enfortir les plataformes locals de descobriment de fàrmacs; proporcionar finançament públic específic; integrar més el CatSalut en les capacitats d’optimitzar els assajos clínics; millorar les capacitats d’innovació del sistema sanitari català i implementar programes de compra pública innovadora.

Acte de presentació de l'Informe Biocat 2017