CRAASH Barcelona, accelerant la innovació en healthech

Moebio és la iniciativa de desenvolupament talent de Biocat per fomentar l'emprenedoria i la innovació en l'àmbit sanitari. El 2018, coincidint amb el seu 5è aniversari, Moebio va donar un pas més enllà amb el llançament del seu segon programa de llarga durada: CRAASH Barcelona. La iniciativa, que es va presentar oficialment al febrer de 2018, és un programa de 12 setmanes que té l’objectiu d’ajudar a equips de recerca catalans i d’altres països europeus a llançar al mercat les seves innovacions en dispositius mèdics, diagnòstic, e-health i digital health

CRAASH Barcelona és una bootcamp de l'EIT Health, el major consorci de salut europeu, i està organitzat per Biocat en col·laboració amb CIMIT. Els equips transfereixen la seva recerca al mercat guiats per mentors experts del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència a àmbit mundial. En 20 anys, el CIMIT ha accelerat amb èxit més de 600 projectes healthtech, ha duplicat la taxa de comercialització i ha contribuït a aixecar més d'1 bilió de dòlars addicionals.  

Els equips de CRAASH Barcelona validen els problemes i solucions dels productes i com s’ajusten aquests al mercat en alguns dels ecosistemes sanitaris més importants d’Europa i Estats Units. Durant els mesos de juliol i setembre, van visitar els ecosistemes de Medicen (Paris) i Yes!Delft (Delft), respectivament. A l’octubre van viatjar a Boston per fer networking i validar el seu projecte en aquest ecosistema en el marc de les Device Talks, on van tenir la oportunitat de fer un pitch davant de potencials inversors i partners.

CRAASH Barcelona va ser distingit per Diario Médico com una de les ‘Millors Idees en Salut’ de 2018.

Presentació de CRAASH Barcelona al sector

Vuit projectes punters

Un total de 35 projectes van presentar la seva sol·licitud per participar a la primera edició de CRAASH Barcelona: el 70% procedia de Catalunya i el 30% de la resta d’Europa. Els vuit projectes seleccionats per participar a la 1ª edició van ser:

  • Biel Smartgaze: Projecte de Biel Glasses per desenvolupar unes ulleres electròniques que utilitzen visió per computador i realitat virtual per millorar la percepció visual de persones amb baixa visió.
  • ABLE (Assistive Biorobotic Low-cost Exoskeleton): Projecte de la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb l’Institut Guttmann per desenvolupar un exosquelet robòtic lleuger i de baix cost per ajudar a caminar a pacients amb lesió medul·lar.
  • Funny Friends: Projecte de Vecmedical i l’Hospital Sant Joan de Déu per desenvolupar un sistema de rehabilitació respiratòria que permeti als nens jugar mentre fan els exercicis.
  • DeepStroke: Projecte de la startup Methinks per millorar la precisió i reduir el temps de diagnòstic i tractament de pacients amb ictus.
  • QuantEmTool: Projecte de la startup portuguesa B2Quant que ofereix un servei de software per automatitzar l’anàlisi d’imatges mèdiques.
  • ReMemory: Projecte impulsat pel Consorci Sanitari de Terrassa per desenvolupar un programa d’entrenament cognitiu per a persones amb deteriorament cognitiu lleu.
  • iBreve: Dispositiu wearable que millora la resistència a l’estrès analitzant els patrons de respiració de l’usuari mitjançant machine learning.
  • Test d’elastasa pancreàtica no invasiu per al diagnòstic d’insuficiència pancreàtica: Projecte de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Hospital Universitari Parc Taulí per millorar la qualitat de vida dels pacients amb insuficiència pancreática.