Un sector amb un fort impacte social

Els enormes canvis que afrontarem en els propers anys configuraran de ben segur un món diferent en tots els àmbits, amb estructures socials, relacions internacionals i models comercials i de negoci transformats que generaran oportunitats encara per explorar. Un entorn canviant en què Catalunya pot i vol jugar un paper destacat, sent com som un país amb voluntat de ser rellevant en l’escena internacional.

Aquesta és justament la vocació de la BioRegió de Catalunya. L’ecosistema de les ciències de la vida i de la salut que Biocat s’encarrega de promoure i de dinamitzar i que té una funció clarament transformadora, amb un fort impacte social, econòmic i de progrés.

Des que es va crear, ara fa més d’una dècada, Biocat ha assumit un paper decidit en l’impuls de tot aquest ecosistema i ha esdevingut un element estratègic en la internacionalització de la BioRegió de Catalunya.

El desembre de 2018 vaig tenir l’honor de presidir la presentació de la cinquena edició de l’Informe Biocat, l’estudi de referència del sector català de les ciències de la vida i de la salut. I avui m’agradaria aprofitar aquestes línies per recordar un missatge que vaig transmetre aquell dia als més de 300 professionals del sector que ens van acompanyar: Catalunya és comparable a qualsevol dels països referents en aquest àmbit. Només cal mirar les xifres: més de 223.000 persones ocupades, més d’un miler d’empreses, un 7,2% del PIB i una facturació propera als 18.000 milions d’euros. Tinguem-ho clar: tenim tots els ingredients i són d’altíssima qualitat. De nosaltres depèn, com hem fet fins ara, que els sapiguem utilitzar i potenciar. 

És per això que com a president de Catalunya vull reconèixer públicament la feina de Biocat i la de tots els agents de la BioRegió, que dia rere dia contribuïu a enfortir i consolidar aquest sector. Des del Govern seguirem impulsant les polítiques adreçades a accelerar la innovació en aquest camp, perquè som conscients que fer-ho és en benefici del benestar de tota la societat. Endavant!

M. Hble. Sr. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de Biocat

Una tempesta positiva perfecta per a la BioRegió

La BioRegió de Catalunya, el sector català de les ciències de la vida i de la salut, viu un moment molt estimulant. Gràcies a la feina feta pels agents que la integren hem reunit els ingredients necessaris que ens permeten anticipar una “tempesta perfecta” positiva de factors que ajudaran a transformar la BioRegió en un dels ecosistemes més innovadors d’Europa.

Biocat va presentar el 2018 una Visió 2025 altament ambiciosa, amb Catalunya i la seva capital, Barcelona, situades entre els tres principals hubs biomèdics d’Europa. La nostra visió és que la BioRegió es consolidi com una de les millors destinacions del sector per invertir, gràcies a la presència d’universitats, hospitals i infraestructures de recerca punters; una ciència excel·lent i innovacions incrementals, capacitat d’inversió i un gran talent professional i emprenedor.

La nostra Visió 2025 va acompanyada de recomanacions adreçades tant als agents del sector com a les administracions. Per assolir aquesta Visió 2025, Biocat ha començat a posar en marxa accions dirigides a consolidar l’enorme conjunt d’actius de la BioRegió, i impulsar les seves capacitats per guanyar posicions en els principals rankings de la indústria mundial en ciències de la vida i la salut.

En aquesta memòria trobareu una pinzellada d’alguns dels nous projectes que ja han vist la llum durant 2018 per contribuir a aquest objectiu (com l’Open Innovation Forum o els Investment Readiness Series) i d’altres que continuen endavant ja convertits en un referent per al sector, com és el cas de Moebio, la iniciativa de talent i acceleració de Biocat.

Ens mou una missió que pot ser comuna a tots els interessos i ideologies: millorar la salut humana mitjançant la innovació. Un ecosistema competitiu com la BioRegió de Catalunya proporciona bona ciència i bones oportunitats de negoci, ocupa una posició de lideratge internacional, ajuda a crear llocs de treball i alimenta el creixement econòmic, però sobretot accelera teràpies que milloren la salut de la població. En el moment d’escriure aquestes línies, Catalunya comptava ja amb una vintena de teràpies avançades en fase de desenvolupament clínic. El 2025 podrien arribar als pacients una desena de fàrmacs que, en lletra petita en el prospecte, incloguin un gran missatge: “Fàrmac desenvolupat a Catalunya”. Estem treballant per aconseguir-ho i, gràcies a tothom que treballa en la mateixa direcció, esperem que aviat sigui una realitat.

 Jordi Naval, Director General de Biocat